Bildgalleri

Spinnverkstad


Man kan tro att konsten att leva naturligt och själv göra saker från grunden för länge sedan är utdöd, men det finns eldsjälar precis som vi i HEB som inser vikten och läkningen av att vara med i hela skapande processen. Sommaren 2018 hade vi därför glädjen att anordna en livgivande spinnkurs där vi erbjöd möjlighet att prova på att spinna sitt eget lingarn och sedan virka en nätkasse av det egenspunna lingarnet. Det är väldigt intressant med de gamla namnen då spånad är det ursprungliga namnet för att spinna tråd av en spånadsväxt, i det här fallet lin.

Korgverkstad


Under veckokurserna så brukar det under en dag ingå någon form av hantverk. Under vinterkursen 2017-2018 så kom Louise Vrethem från Rökinge Gård för att lära ut hur man flätar pilkorgar. Normalt sätt så flätar man även botten av pil, men som prova-på är det enklare att börja med en träbotten med hål där man sticker ned stagen och låser dem under plattan vilket också ger en fin fot för korgen att stå på.


Att använda våra händer till att göra något kreativt hjälper oss att bli lugna och varva ned eftersom det kräver fokus och närvaro. Att fläta korgar av pil gör oss extra lugna eftersom vi då även jobbar med naturen, och dessutom så innehåller pil läkande ämnen som är bra för oss. När den kreativa delen är klar så kan vi njuta av vårt egengjorda naturliga hantverk genom att ha korgen framme och använda den.


Här bredvid är några dokumenterande bilder från korgverkstan.

Här visar Louise hur man noggrant plockar ut lagom tjocka pil som passar till korgen.
Låsningen av stagen ger en fin fot för korgen att stå på.
Första varven görs lite stadigare och kallas för kimning.
En färdig stadig grund att bygga vidare på.
Till höger en kimning, till vänster är den så kallade kroppen påbörjad.
Väldigt spretigt är det när man flätar mitten på en pilkorg.
Så här fina blev de.

Ett levande liv


Att leva och bo så naturligt som möjlighet är det som läker och ger stabilitet, och för att kunna göra det och ge stöd på andras väg till sann vällevnad så går vi i HEB en del kurser och utbildningar. Vi tar en del bilder för att kunna dela med oss av det hantverk vi provat på eller utövar för att ge inspiration och väcka intresset för det genuina livet och hantverket: